Izleti

jezero Vogršček

Jezero Vogršček je umetno akumulacijsko jezero, ki se nahaja v bližini vasi Vogrsko. Nastalo je z zajezitvijo potoka Vogršček ob koncu 80. let 20. stoletja.

Dvorec Vogrsko

Dvorec Vogrsko ali dobro poznan tudi po imenu Božičev dvorec je nastal ob vznožju naselja Vogrsko okrog leta 1524. Do njegove “osamosvojitve” je prišlo pred letom 1664, ko se je v dvorec za stalno naselil Ludvik pl. Bosizio, po katerem je dvorec dobil tudi ime. Dvorec je zasnovan kot tritraktni stavbni kompleks v obliki podkve.

Renče in reka Vipava

Renče so naselje v Občini Renče – Vogrsko. Razprostirajo se na 22,5 kvadratnih kilometrih spodnje Vipavske doline, na levem bregu reke Vipave, približno 10 km južno od Nove Gorice. Reka Vipava, ki na dan privre skozi številne kraške izvire začne svojo pot v kraju Vipava in velja za edino reko v Evropi z deltastim izvirom. Iz zgornje Vipavske doline se njena pot vije vse do Italije kjer se skupaj s Sočo izlije v morje. Reko napajajo številni pritoki, med večje lahko štejemo Močilnik, Hubelj, Lijak in Branico.

Padalstvo - vzletišče Lijak

Vzletišče Lijak je zelo priljubljeno med padalci saj je lepo urejeno, travnato, široko in primerno za vse pilote. V primerjavi z drugimi kraji v bližnji in širši okolici so pogoji za letenje tu zelo ugodni. Jadranje je možno tudi pozimi in celo takrat, ko je v zgornji Vipavski dolini burja. Na Lijaku je večkrat prisotnih več šol jadralnega padalstva s svojimi tečajniki, ki se šele izobražujejo za varno letenje. Društvo jadralnih padalcev Polet Nova Gorica obiskovalcem vzletišča omogoča tudi polete v tandemu. Uradno pristajališče je na travniku ob cesti med Novo Gorico in Ajdovščino, kjer je obiskovalcem na voljo tudi okrepčevalnica.

Cerje in pomnik miru

Pomnik miru stoji na razglednem vrhu Cerje na zahodnem robu kraške planote, od koder se odpira širok pogled na severni  del Jadranskega morja, Furlanijo,  Dolomite, Julijske Alpe, Vipavsko dolino. V neposredni bližini Pomnika so speljane Poti miru na Krasu. Po mirnih, neokrnjenih predelih kraške planote, po stezah in nekdanjih vojaških cestah, nas vodijo na ogled spomenikov in pestre zapuščine prve svetovne vojne. Vse poti so urejene in označene, primerne tako za pohodnike, kolesarje kot tudi za konjenike. Obiskovalci lahko izbirajo med manj ali bolj zahtevnimi izleti in se podajo na daljšo ali krajšo pot po planoti, od koder se odpirajo čudoviti razgledi tako na morska prostranstva, kot na alpske vrhove.

Grad Rihemberk

Grad Rihemberk (Riffenberch, Grayfenberg), je grad, ki stoji na strmi vzpetini Golec nad dolino Branice nad vasjo Branik in je eden najlepših gradov na Primorskem. Stoji na strateški točki prehodnega območja med Vipavsko dolino in Komenskim Krasom.

Štanjel

Štanjel je eno najstarejših naselij na Krasu, prepoznavno po svojem starem jedru. Ime je dobil po zavetniku cerkve, svetem Danijelu. Tu vas bodo očarali slikovite ozke uličice, razgledi na sosednje griče, dobra kulinarika in čudovit Ferrarijev vrt.

Kraški pršut

Pršút je na vetru sušeno svinjsko stegno. Od drugih pršutov se kraški pršut razlikuje predvsem po tem, da je pridelan na geografsko označenem kraškem območju, čeprav so sveža svinjska stegna od drugod. Izdelovati se sme po Pravilniku o Kraškem pršutu z zaščiteno geografsko označb

Vipavska dolina - dežela sočnega sadja

Od prvih češenj, ki v Vipavski dolini dozorijo že v začetku maja, do kakija, ki ga na drevesih najdemo še novembra, je sveže sadje v dolini na voljo kar sedem mesecev v letu. Najdaljšo tradicijo v Vipavski dolini imajo češnje in marelice, s katerimi so v preteklih stoletjih oskrbovali velika mesta in ugledne dvore. V prejšnjem stoletju so na Vipavskem začeli sistematično gojiti tudi breskve in hruške, danes pa je dolina znana predvsem po izjemni raznolikosti sadnih vrst in odlični kakovosti vsega sadja. Obiščite katero od kmetij in okusite vipavsko sadje naravnost z drevesa.

 

Igralništvo in igre na srečo

Nova Gorica je igralniško mestece, ki v dveh zabaviščnih centrih in več igralnih salonih nudi zabavo z najsodobnejšimi igrami na srečo. Prijetno vzdušje se dopolnjuje z vrhunsko kulinarično in prenočitveno ponudbo ter storitvami za dobro počutje. Nočni lokali privabljajo mnoge, ki iščejo zabavo ob prijetnem druženju.

Solkanski most

Solkanski most oziroma solkanski viadukt je 219,70 m dolg železniški ločni most čez Sočo pri Solkanu. Solkanski most je z osrednjim lokom s svetlobno odprtino 85 m največji kamniti most na svetu. Tega rekorda do danes ni potolkel še nihče, kajti pri poznejših tehnikah gradnje so pričeli uporabljati armirani beton. Na svetu obstajajo še večji ločni mostovi, vendar ne kamniti. Solkanski viadukt je eden od 65-ih mostov in viaduktov na bohinjski progi, zgrajeni med letoma 1900 in 1906 kot povezava Srednje Evrope in Sredozemlja.

Goriška brda

  • vinogradi na gričkih
  • razgledni stolp Gonjače
  • vinska klet Goriška brda
  • Grad Dobrovo
  • Grad Vipolže
  • vila Vipolže
  • Šmartno

Sveta gora

Sveta Gora je naselje, gora in znana romarska pot nad Novo Gorico. Kraj velja za najpomembnejšo Božjo pot v Zahodni Sloveniji. Pogosto se imenuje tudi Sveta Gora pri Gorici, Sveta gora nad Solkanom ali Skalnica. Slednje je sicer ime za vrh gore. Največja znamenitost kraja je božjepotna bazilika Kraljice Svetogorske

Izvir Hublja

Izvir Hublja se nahaja približno tri kilometre iz mesteca Ajdovšina. Reka Hubelj vre na dan iz številnih lukenj kraškega podzemlja, ki so bolj ali manj dostopne. Izvir Hublja je še posebej zanimiv ob visoki vodi, ki pada iz višje ležečih bruhalnikov v mogočnih slapovih.

Izvir reke Vipave

Le par korakov iz Glavnega trga v Vipavi se nahajata 2 glavna izvira reke Vipave, to sta Podfarovž in Podskala. Poleg omenjenih izvirov pa osrednje predstavljajo tudi izvir za Taborom, v Podlipci, v Jami in Sležencu. Reka Vipava ima edina v Evropi deltast izvir. 

Dvorec Zemono

Dvorec Zemono stoji na griču med vinogradi v bližini istoimenskega kraja v Vipavski dolini, okrog 2 km zahodno od Vipave. Zgrajen je v renesančnem slogu z značilnimi polkrožno zaključenimi zunanjimi arkadami ter poslikan je s freskami neznanega avtorja.

Nanos

Nanos je visoka kraška planota v gorski pregraji, ki ločuje celinski del Slovenije od Primorja. Je 12 km dolga in do 6 km široka kraška planota s strmo odrezanim robom, imenovanim Pleša. Poleg Snežnika je najbolj značilna gora na Notranjskem

Rudnik Idrija - rudnik živega srebra

Rudnik Idrija je nekdanji rudnik živega srebra v Idriji. Rudnik je bil drugi največji proizvajalec te rude na svetu (prvi je španski Rudnik Almadén). Danes je en del urejen v muzej, ki velja za največjo znamenitost Idrije.

Postojnska jama

V Postojnski jami je raziskanih 24.340 m podzemnih rovov. Ta kraški jamski sistem v bližini Postojne je drugi najdaljši v Sloveniji in največja turistična jama na Dinarskem krasu. K jamskemu sistemu Postojnske jame sodijo tudi njeni naravni zgodovinski vhodi – Otoška jama, Magdalena jama, Črna jama in Pivka jama.

Predjamski grad

Mogočen Predjamski grad že več kot 800 let stoji sredi 123 metrov visoke kamnite stene. Vpisan je v Guinnessovo knjigo rekordov kot največji jamski grad na svetu. Pod gradom se nahaja jama, ki je 2. najdaljša turistična jama v Sloveniji. Predjamski grad je bil prvič omenjen leta 1274, ko so ga zgradili oglejski opati in mu dali gotsko podobo. Predjamski grad velja za edini v celoti ohranjen jamski grad v Evropi, ki ponuja s svojo znamenito lego edinstven vpogled v gradbene tehnike in iznajdljivost srednjeveških ljudi, ki so iskali tik ob vhodu v jamo svoje zatočišče.